Witamy na naszej stronie internetowej.

Chielibyśmy przybliżyć Państwu zakres naszej działalności oraz ofertę handlową.

Zakres działalności

Zajmujemy się towarową uprawą boczniaka. Gospodarstwo nasze jest typowo rodzinną firmą, gdyż w procesy produkcyjne zaangażowana jest cała rodzina. Gotowe podłoże nabywamy od najlepszych producentów w Polsce. Dysponujemy własnym transportem zapewniającym możliwość transportu podłoża w kontrolowanych warunkach zapewniających dobrą jego kondycję. Dysponujemy chłodnią o bardzo dużej wydajności pozwalającą na przechowywanie grzybów bez straty na jakości. Posiadamy samochód z chłodnią zapewniający również w czasie transportu boczniaka do odbiorcy utrzymywanie właściwego dla grzybów klimatu.

Historia

Gospodarstwo nasze zostało założone w 2004 roku. Kapitał początkowy składał się ze środków własnych i pozyskanych z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Działalność rozpoczęliśmy w dzierżawionym budynku po byłej oborze. Początkowo uprawa była prowadzona na powierzchni 70 m2 w ilości 300 sztuk podłoża. Z biegiem czasu zdobywane sukcesywnie doświadczenie przełożyło się na liczne modernizacje systemów wentylacyjnych, oświetleniowych, chłodniczych, grzewczych, nawilżających i logistycznych. Rozmiar uprawy zwiększyliśmy do 800 m2 czyli około 3 400 sztuk podłoża. Kolejne lata zaowocowały zdobyciem nowych kontaktów handlowych, oraz współpracą i wzajemną wymianą doświadczeń z innymi producentami grzybów. Chciałbym tu wspomnieć o świętej pamięci Zygmuncie Chodorze, który przekazał mi małą część swojej wiedzy o uprawie grzybów i który to zainspirował mnie do podjęcia nowego wyzwania w postaci poszerzenia uprawy. W 2009 roku podjęliśmy decyzję o budowie własnych tuneli foliowych przystosowanych do uprawy boczniaka. Ich projekt oraz wyposażenie opracowaliśmy własnymi siłami opierając się na zgromadzonej wiedzy. W 2011 roku do tuneli foliowych wstawiliśmy pierwsze podłoże. Obecnie uprawę prowadzimy w czterech tunelach foliowych o powierzchni 150 m2 każdy. Tunele mieszczą po 500 sztuk podłoża. Możliwości produkcyjne wynoszą około 3000kg grzybów miesięcznie.

Rozpowszechnianie znajomości boczniaka

Degustacja boczniaka. Swoją działalność ściśle wiążemy z rozpropagowywaniem znajomości boczniaka wśród konsumentów. Grzyb ten jest w Polsce stosunkowo słabo znany choć jego walory smakowe dorównują grzybom leśnym, a walory zdrowotne znacznie przewyższają pospolitą pieczarkę. Boczniak jest nawet zaliczany do grzybów leczniczych. Już najmłodsze pokolenia zaznajamiamy z naszymi grzybami. Dzieci najlepiej uczą się poprzez doświadczenia, dlatego też we współpracy ze szkołami organizujemy pokazy procesów uprawowych w naszych halach. Podczas takiej wycieczki dzieci zaznajamiane są z całym procesem technologicznym związanym z uprawą, przechowywaniem i dystrybucją boczniaka.

Znajomość i wiedzę na temat grzybów rozpowszechniamy również na imprezach lokalnych. Bierzemy udział w gminnych uroczystościach dożynkowych. Staramy się zachęcić coraz większe grono konsumentów do spożywania boczniaków poprzez degustację. Informujemy o właściwościach odżywczych i prezentujemy naszą ofertę.